New York Güney Bölgesi Federal Başsavcısı Prett Bharara,
Rıza Sarraf’ın ağabeyi Can Sarraf’a (Muhammad Zarrab) da dava açtı. Davada
terör örgütlerine yardım, bu örgütler için silah ve mal kaçakçılığı, örgüt
üyelerine gizli seyahat imkanı sağlama suçlamaları ile banka dolandırıcılığı, kara para aklama suçlamaları yer alıyor.
Başsavcılıktan yapılan açıklamada Rıza Sarraf ile 2010
yılında Royal Holdingi kuran Can Sarraf’ın kardeşi Rıza Sarraf, Kamelia Jamshidy ve Hossein Najafzadeh ile birlikte
terör örgütlerine yardım sağladıkları ayrıca İran yaptırımlarını deldikleri
belirtildi.
Başsavcılık Rıza Sarraf, Kamelia Jamshidy ve Hossein Najafzadeh’ın benzer suçlardan yargılandığı bir dava olduğu ve Jamshidy ile Najafzadeh’in kaçak durumda bulunduğunu ifade ederken İran asıllı Türk vatandaşı Can Sarraf’ın da şu an kaçak durumda olduğunu açıkladı.
ABD bankalarını kullanarak işlemler yapıldığı belirtilirken Can Sarraf’ın iddianamesinde ilgi çekici bir fark göze çarpıyor o da Mahan Air ya da Mahan Havayolları. İran’a ait Mahan Air ile İran Devrim Muhafızları üyelerinin güvenlik kontrollerine girmeden seyahat etmesine yardım edildiği, Suriye’ye rahatça girip askeri eğitim vermelerinin sağlandığı ve İran Devrim Muhafızları için silah sevkiyatı yapıldığı iddia edildi.
Mahan Air’in ayrıca aynı şekilde Hizbullah militanlarının da seyahat etmesine, örgüt için silah ve yardım taşınmasına yardım ettiği açıklamada yer aldı.
Toplam 75 yıl hapis istemi
Can Sarraf, Rıza Sarraf, Kamelia Jamshidy ve Hossein Najafzadeh’ın ABD’nin çıkarlarına karşı komplo kurmak, banka dolandırıcılığı, kara para aklama ve İran yaptırımlarını delmekten suçlandığının yer aldığı açıklamada ayrıca bütün suçlamaların maksimum ceza süreleri de verildi. Buna göre ABD’nin çıkarlarına karşı komplo kurmak 5 yıl, kara para aklama ve banka dolandırıcılığı ayrı ayrı 20 yıl, İran yaptırımlarını delmek ise 30 yıl hapis cezası ile cezalandırılıyor.
Savcılık verilecek cezanın mahkeme tarafından verileceğini ve her suçlama için maksimum hapis cezasının da olamayacağını belirtiyor.
ABD’nin Türkiye’ye mesajı mı?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD ziyaretinde Başkan Yardımcısı Joe Biden ile Rıza Sarraf davasını görüşmesi ayrıca Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın Fethullah Gülen ile ilgili görüştüğü ABD’li mevkidaşı Loretta Lynch’e ayrıca Sarraf davasını açıp Türkiye’de yargılanmasını istemesine karşın bu gelişme bir mesaj olarak da yorumlanıyor.
Her ne kadar ABD’de hukuk bağımsız olsa da böylesine önemli ve yurtdışı ayağı olan davalarda federal savcıların Adalet Bakanlığını bilgilendirdiği bir gerçek
Davaya ise Rıza Sarraf’ın davasına bakan Richard Berman’ın bakacağı açıklandı.
Sarraf ailesinden henüz açıklama yok
Konu ile ilgili Sarraf ailesinin görüşünü sorduğum ailenin avukatı Şebnem Eriş ise henüz bir açıklama yapmadı.